Ce este și la ce este util? – Tot ce trebuie să știi despre Jailbreak.

jailbreak-ios-8-0-8-4-your-ipad-iphone-ipod-touch-install-cydia.1280x600

Salut și bine v-am găsit la un nou articol marca CommandKey! 😀

Astăzi m-am hotărât să discut despre o temă interesantă din lumea merelor … mai exact despre Jailbreak.

Conform site-ului The iPhone Wiki, Jailbreak-ul este o metodă prin care userii normali de iDevice-uri obțin privilegii de administrator asupra dispozitivului personal, având puterea de a modifica și cel mai mic detaliu al iOS-ului prin accesul root.

În zilele noastre, Jailbreak-ul nu mai este așa râvnit, cei de la Apple „furând” anumite tweak-uri si implementandu-le in versiunile actuale de iOS.

Am menționat mai sus cuvântul „tweak„. Acesta are semnificația de modificare asupra sistemului, sub forma unui script, iOS având la bază sistemul sistemul de operare UNIX , la fel ca și macOS.

Aceste tweak-uri au o influență puternică asupra iOS-ului, utilizatorii putând modifica radical interfața sau unele funcții:

betterhomedepot-ios-9.3.4-jailbreak

În final, există trei tipuri de jailbreak:

  • Tethered Jailbreak – Jailbreak-ul dispare la reboot (restart). În acest caz este nevoie de un exploit (voi explic mai jos și acest termen) pentru a putea porni terminalul.
  • Untethered Jailbreak – Acesta este cel mai dorit mod de jailbreak, deoarece accesul root este permanent, jailbreak-ul putând fi inlăturat doar prin restore.
  • Semi – Untethered/ Tethered Jailbreak – Aparut recent, acest tip de jailbreak este o combinație între cele două tipuri menționate mai sus, telefonul putând fi pornit normal și re-jailbreak-uit prin intermediul unei aplicatii ce conține și acel exploit.

Acum că ne-am făcut o idee despre jailbreak, haideți să vedem și cum este creat acesta și ce stă la baza lui.

iOS este un OS foarte complex după cum bine știm.

Pentru a dezvolta o soluție de jailbreak, trebuie să știm de la bun început ce componentă vrem sa „atacăm”/ exploatăm.

Componentele dintre care putem alege alcătuiesc BOOT CHAIN-ul, care, arată cam așa:

boot-chain

Evident, toți hackerii și developerii se concentrează pe BOOTROM, cea mai importantă componentă a fiecărui iPhone. Aceeasta este singura componentă SW care are NAND separat (propriul sau cip de memorie).

Singurul developer ce a reușit să dezvolte un exploit bootrom este Geohot, acesta fiind creatorul bine-cunoscutului exploit numit LIMERA1N.

hqdefault

Probabil acum vă intrebați de ce acest exploit este așa de important. Exploit-urile bootrom sunt singurele vulnerabilități ce nu pot fi patch-uite prin update-uri software, cei de la Apple fiind obligați să schimbe revizia HW a device-urilor afectate. Astfel, dispozitivele vulnerabile la limera1n precum iPhone 4 și iPhone 3GS (acestea sunt doar două exemple) vor putea fi jailbreak-uite pentru totdeauna.

Celelalte componente precum LLB, iBoot, SEP, Kernel și Aplications (Userland) sunt componente ce pot fi patch-uite prin update-uri, tocmai din această cauză astfel de exploit-uri nu se vor a fi publicate.

Aceeași poveste se aplica și Baseband-ului, Bootloader-ului și FW.

Pentru cei interesați de jailbreak, puteți vedea aici dacă aveți un device cu iOS ce poate fi jailbreak-uit sau nu.

In caz că doriți să incercați creearea unor exploit-uri, trebuie să cunoașteți foarte bine OBJ CROPARM și structura iOS-ului. Este o muncă titanică, ce presupune multă atenție și cunoștințe în Security Researching.

În final, apare intrebarea dacă merită să îți jailbreak-uești device-ul tău sau nu. Din punctul meu de vedere nu se mai merită, era jailbreak-ului fiind deja apusă. Plus că mie îmi place să am un device stabil, fără hibe  (jailbreak-ul elimină bariera pusă de Apple, astfel device-ul devenind vulnerabil) și care să fie mereu up-to-date ( jailbreak-ul împiedicând acest lucru, deoarece, până ce o versiune de iOS este jailbreak-uită, poate trece o lungă perioadă de timp). Plus că, Apple a adăugat o sumedenie de noutăți versiunii actuale de iOS, încât nu mai simt nevoia de ceva în plus.

Aici se incheie micul meu rezumat despre jailbreak. Sper să vă fi ajutat/ stârnit interesul în a căuta mai multe informații. Distribuiți acest articol în caz că v-a plăcut pentru ca mai multă lume să se bucure de el. 🙂

Articol marca CommandKey

Lasă un comentariu